Eka TopTeam-leiri ja agilityn piirinmestaruudet


Viime viikonloppu oli aivan taivaallinen näin hyperaktiivisen agilityharrastajan näkökulmasta. Lauantaina koitti kauan odotettu TopTeam-leiri! Oli vähän stressaavaa ajella sumuisten teiden läpi Mikkeliin aamuvarhaisella, mutta päivä oli sen arvoinen. Ohjelmaa riitti aamusta iltaan, kun tutustuimme toisiimme, koirankoulutukseen noin yleensä, urheilijan elämäntapoihin, psyykkisen valmentautumisen saloihin ja tietenkin myös itse lajiin liittyviin asioihin. Lopussa vielä vedettiin fysiikkatreeniä. Leiripäivän jälkeen pää oli aivan väsynyt. Tässä kuitenkin päällimmäiseksi mieleen jääneet asiat ekalta päivältä.


Agilityurheilijan elämäntavat:

Kaikki pohjautuu kolmeen peruspilariin, eli lepoon, ravintoon ja liikuntaan. Eli siis samoihin asioihin, joihin hyvinvointi noin muutenkin.

Lepo on itselleni ollut jonkinlainen haaste, sillä jään helposti kierroksille illasta. Elämässä on vaan niin paljon mielenkiintoisia asioita ja jään niitä usein pohtimaan vähän liikaakin. Onneksi tässä on tapahtunut edistystä viimeisen vuoden aikana, kun olen hionut iltarutiineja ja sisällyttänyt myös päivään ns. palautumishetkiä.

Ravintoasiat olivat ennestään tuttuja, sillä olen joutunut huonon mahani vuoksi niihin perehtymään aika paljon. Itse jätin vehnän pois heinäkuussa, mikä on vaikuttanut aika vallankumouksellisesti hyvinvointiini. Paitsi että vatsan turvotus on vähentynyt todella paljon, olen myös nukkunut (!?) paremmin ja ollut huomattavasti pirteämpi jopa silloin, kun yöunet jäävät lyhyemmiksi. Mihin kaikkeen ravinto (ja vehnä) vaikuttaakaan! Myös sokeri jäi keväällä minimiin ja kasvikset ja hyvät rasvat (avokado, pähkinät yms) ovat lisääntyneet ruokavaliossa valtavasti. Näitä samoja korostettiin TopTeam-leirillä (vehnää lukuunottamatta) ja olikin kiva huomata olevansa oikeilla jäljillä. Myös kisapäivän ideaali ruokarytmitys meni niin kuin se on mennyt jo hetken ihan luonnostaan myös minulla. Eli jotain pientä vaikka tunnin välein, kun startteja on se 6-8. Näin verensokeri pysyy tasaisena ja pystyy keskittymään kunnolla jokaiseen starttiin.

Liikuntaosiossa korostettiin myös arkiaktiivisuutta ja sitä ettei istuskeltaisi kovin paljoa. Onneksi olen ollut Mikon luennolla tästä asiasta jo pari vuotta sitten ja ottanut onkeeni. Arkiliikunnan lisäksi nousi esille kestävyys, sekä tietenkin lihaskunto ja ketteryys, joita molempia tässä lajissa tarvitaan.

Psyykkinen valmennus:
Mentaalipuolella puhuttiin tässä vaiheessa lähinnä siitä, mitä psyykkinen valmennus on. Käytiin läpi, miten mieli vaikuttaa suorituksiin ja miten mieleen voi vaikuttaa. Pohdittiin sitä, miten sisäinen puhe ja ihan tavallinen puhe vaikuttaa tekemiseemme ja siihen mihin pystymme. Näitä oppeja kokeilin jo piirinmestaruuksissa sunnuntaina ja tuntuivat toimivan.

Ja se agility:
Lajitreenit veti meidän ryhmälle Kataisen Harri ja harjoituksella mitattiin perusasioiden osaamista. Harjoitus palautti uskon viime viikonlopun Laukan kisoissa ei niin kivojen ratojen jälkeen siihen, että kyllä me jotain osataan :) Ainut kummallisuus oli, että Hyvis tuli puomilta ilman oikeaa vapautussanaa kaksikin kertaa. Se on ilmeisesti alkanut ennakoimaan vapautusta, joten teen sen kanssa sanaerottelua tuohon, jotta asia on taas selvä. Tuota treenattiin myös Harrin treenissä ja sunnuntaina puomi toimi taas täydellisesti kisoissa. Huh!


Piirinmestaruudet

Ja sitten piirinmestaruudet. Uhrasin näille kisoille TopTeamin toisen päivä ja o l i s i n  t o d e l l a  h a l u n n u t  v o i t t a a ! Jo alkulämmittelyssä rysäytin naamalleni aika ikävällä alustalla, jossa saven ja soran sekoitus söi paitsi naista, myös ihoa ja polvet mun housuista. No, pitää treenata sitä ketteryyttä vielä pari kertaa.

Hipun kanssa meillä oli kaikki mahdollisuudet ihan mihin vaan, mutta ekalta Jari Helinin radalta otettiin HYL, kun Hippu haki takaakiertoon slalomissa. Olisi todella pitänyt osata huomioida tuo kohta, mutta en osannut. Muuten tehtiin todella sujuva rata. Tämä on niitä hienoimpia hylättyjä suorituksia, mitä olemme tehneet.Ja toiselta radalta napattiin Hipun kanssa viimeiseltä esteeltä rimavitonen. Hippu ponnisti aivan liian kaukaa ja joku takajalan kynsi sitten nappasi riman mennessään. Aika olisi riittänyt helposti voittoon niin mineissä kuin makseissakin. Huokaus tämän lajin herkkyyttä.


Ja Hyvis. Hyvis teki Helinin radalla nollan ja sijoittui kolmanneksi. Aika isoa kaarratusta tuli, mutta pääosin sujuvaa menoa. Tämä rata ei tallentunut mihinkään, paitsi minun mieleeni ja sinne tallentuikin kirkkaasti. Sisko Pulkkisen radalta meinasi sitten napsahtaa tupla, mutta kolmanneksi viimeiseltä esteeltä tuli rima alas. Ehkä me se tupla vielä saadaan, näin uskon :)

Kommentit