TopTeam -leiri nro 2 ja kuulumisia


Viime viikonloppu kurvailtiin Jattilassa TopTeam -leirillä. Molempien leiripäivien iltana oli takki aivan tyhjä ja vasta nyt tuntuu, että voi keskittyä viikonlopun antiin. Meille tuli muutamia selkeitä läksyjä ja oppeja.

1. Poispäinkäännöksessä ei vastakättä ennen kuin käännös on valmis

Käytän jostain syystä poikkarissa todella herkästi vastakättä. Ennen se on toiminut ihan kohtuullisen hyvin, mutta nyt, Lehtosen Sannan treenissä huomasin, että eipä toimi enää. Mietin mikä on muuttunut ja tajusin, että in-in-käskyn opettaminen on herkistänyt Hyviksen vastakädelle ja se reagoi siihen todella voimakkaasti haltuunottavana elementtinä.


2. Juoksarin pohjatöissä pakkia

Olen tehnyt jo muutaman viikon juoksarin pohjia Ilomme-kurssin oppien pohjalta. Lopetin Trkmanin metodilla treenaamisen, koska koin, ettei siinä koira oikein ymmärrä mitä se on tekemässä. Voin olla väärässä ja voihan tuo olla yksilöllistäkin. Ilomme-kurssin metodissa treenataan ensin pohjat ja viedään toiminta vasta sitten puomille. Pohjatyö on tuntunut melko helpolta opettaa. Ongelmia on tullut vasta, kun vaihdettiin Hyvikselle lelu namipalkan tilalle. Vauhti kasvoi ja osuminen targettiin vaikeutui. Kataisen Harri katseli hetken räpellystämme ja pyysi isompaa targettia. Tehtävää oli helpotettava. Roudasin paikalle pienen peiton, joka Hyviksellä oli häkkinsä pohjalla ja johan alkoi tulla osumia. Harri puolitti targetin useampaan kertaan lyhyen treenin aikana ja osumia tuli silti lähes joka kerta. Kyllä näistä vielä juoksareihin päästään!


3. Puomitreeniä lähettämällä

Mesiksen treenissä testattiin nopeutta eri esteillä. Tästä on käsittääkseni tulossa myös videoanalyysi, jonka tulen liittämään tähän postaukseen. Hyppysuoralla ei ollut eroa lähetinkö Hyviksen, juoksinko sen kanssa vai odotinko palkan luona. Sen verran paljon ollaan tehty hyppytekniikkaa, että neiti eteni itsevarmasti.

Kepeille saatiin reilusti lisää vauhtia vedättämällä. Samoin puomille. Puomille saimmekin kotiläksyksi lähettämistä etupalkalle. Tosin myös juoksaritreeni tulee varmaan ratkaisemaan tätä asiaa omalta osaltaan.

4. Pyöritykset vai mitä ne nyt on?

Harrin toisessa treenissä harjoiteltiin tiukkoja käännöksiä. Ne onnistuivat hyvin. Isoin ongelma oli se, että Hyvis ei lukitse hyppyjä, tai hyppää ne ristiin, kun haluan pyörittää sen itseni puolella olevan siivekkeen ympäri ilman niistoa ja jatkaa matkaa nopeasti. Sen kanssa ei aina kerta kaikkiaan ehdi niistää. Tuo ristiin hyppääminen on varmaan kaikuja in-in-treeneistä. Koitin erotella asiaa Harrin neuvolla kääntää hartia lähetyksen jälkeen siihen suuntaan, mihin haluan koiran hypyltä kääntyvän. Tuo saatiin onnistumaan, mutta kieltoja tuli yhä. Tämä menee nyt tehotreeniin.


5. Linjat ja core kuntoon

Puustisen Tero demosi meille sitä, miten paljon nopeampaa on muuttaa liikkeen suuntaa, kun painopiste on niin, että lantio on jalkojen välissä ja ryhti hyvä. Teimme asennon mallinnosta ja erilaisia liikkumisharjoituksia, joissa painopiste säilytettiin oikeanlaisena. Tämä on todellakin minulla ongelma. Kuljen radalla usein kumarrellen ja kurkotellen, jolloin painopiste valuu reunasta reunaan ja liikkeellelähtö on tehoton. Aion kiinnittää tähän nyt erityistä huomiota.

Toinen asia, mitä treenasimme oli core. Olen kyllä tehnyt salilla rutistuksia ja selkälihaksia, mutta siinäpä se. Ei muuten riitä. Tero neuvoi meille monipuolisen setin vatsalihaksia (ja sen kyllä tuntee nyt), joten tämäkin tulee treeniin mukaan.

6. Mentaalipuolella isot sammakot fileiksi

Teron mentaaliluento oli pääosin tuttua mm. Kärnän Julian mentaaliluennolta, mutta hyvää kertausta. Tuntuu, että olen tehnyt oikeita asioita, enkä anna kisoissa ylimääräisten asioiden vaikuttaa tekemisiini. Oli kuitenkin todella virkistävää nähdä pitkästä aikaa ajankäytön nelikenttä. Siinä erotellaan kiireelliset ja tärkeät asiat, ei-kiireelliset ja tärkeät asiat, kiireelliset ja ei-tärkeät, sekä ei-kiireelliset ja ei-tärkeät. Tärkeät asiat kuvattiin isoina sammakoina, kun taas ei-tärkeät pieninä sammakoina. Usein ihminen jotenkin tarttuu herkemmin noihin ei-tärkeisiin ja kuluttaa aikansa puuhasteluun sen sijaan, että ottaisi härkää sarvista ja keskittyisi asioihin, joiden avulla saisi asioita esimerkiksi agilityssa etenemään. Nyt siis isot sammakot fileiksi.

7. Koiran kropan hallinnan kehittäminen

Fysioterapeutti Anna Boström kävi läpi kaikkien halukkaiden koirat. Hyvä uutinen oli, että Hyviksellä on paljon lihasta ja lihakset ovat tasapainossa. Mutta sillä on selässä jumia, joka estää sitä käyttämästä kunnolla takaosaansa. Saimme tähän jumppaohjeet ja nämä läksyt onkin tehty jo kaksi kertaa.

Tuon lisäksi Hyviksen syviä lihaksia tulee kehittää. Tällä hetkellä se tekee kaiken voimalla, mikä ei ole hyvä asia pitkässä juoksussa, haluanhan sen kestävän hyvässä kunnossa vanhaksi saakka. Myös tähän saimme jumppaohjeet.

Näiden lisäksi saimme tehtäväksemme pitää palautumispäiviä, jolloin tehdään vain pari lyhyehköä narulenkkiä.

Kuulumisia agilitykisoista

Tässä välissä olemme käyneet Hyviksen kanssa muutamat kisat ja Hipun kanssa EO-karsinnat. Molempien kanssa on tullut upeita onnistumisia. Hyviksen tuplanollavoitto ja ensimmäinen serti kolmosista Janakkalassa oli ikimuistoinen ja Hipun tuplat EO-karsinnoissa sijoilla 7 ja 3 tuntuivat aivan mahtavalta :) Myös Hyvis harjoitteli isoissa kisoissa kisaamista ja saimmekin tehtyä hyviä pätkiä, vaikkei nyt nollia tehtykään.  Kokemattomuus näkyy vielä helposti yllättävinä kieltoina.  Videot alla:

Henkilön Mari Oksanen (@marleanok) jakama julkaisu

Henkilön Mari Oksanen (@marleanok) jakama julkaisu

Kommentit